lauantai 10. elokuuta 2002

Rosvopaisti


Keittomaalauksen yhteydessä tehtiin rosvopaistia. Edellisenä päivänä kaksi n. 2 kilon lampaanviulua kuorittiin täysin rasvattomaksi (en pidä villasukan mausta!). Lampaaseen tökittiin reikiä ja niihin valkosipulin kynsiä. Lampaanviulut vuorattiin merisuolalla ja käärittiin folioon. Foliokerroksia saa olla reilusti, vähintään 5 kerrosta.

Seuraavana päivänä kaivettiin n. 50 cm syvä kuoppa hiekkamaahan. Kuopan reunalle laitettiin leca-harkkoja lähinnä keittomaalaustynnyriä varten, mutta hyvin harkot varaavat lämpöä myös rosvopaistia varten. Kuopan reunalle nosteltiin kiviä ja hiekkaa lämpenemään.

Kuopassa poltettiin nuotiota keittomaalin tekemisen ajan (normaalisti 3 tuntia, meidän tapauksessa 6 tuntia)

Tämän jälkeen kuopasta lapioitiin nuotio pois. Alumiinifolioon pakatut lampaanviulut käärittiin 3 kerrokseen sanomalehteä. Sanomalehdet kostuttettiin läpimäriksi. Lampaat laitettiin kuopan pohjalle, vierellä lämmitetyt kivet ja päälle lämmin hiekka. Jos ilma on kylmä tai tuulinen, voi maan päällä poltella nuotiota. Meidän tapauksessa näin ei tehty, vaan lampaat kaivettiin ylös seuraavana päivänä n. 12 tunnin jälkeen. Lammas oli erittäin mureaa eikä lainkaan kuivaa. 4-6 tuntiakin pitäisi riittää lämmitysajaksi, mutta varma on varmaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti