
Kello 11 aikoihin Aloimme varmuuden vuoksi etsimään uutta keitosastiaa, jos  homma menee uusiksi. Yhdestäkään rautakaupasta ei löytynyt peltitynnyreitä (-->  käynti Nurmijärvella peräkärryn kera, vanhan öljytynnyrin avaus ja  hiekkapuhallus!).  Kello yhden  aikaan siivilöimme keitoksen toiseen  tynnyriin. Kaikkia pohjaan palaneita kokkareita ei saatu pois. Päätimme aloittaa  alusta edellisestä oppineena.
Käynti kaupassa, josta ostettiin uusi erä (tällä kertaa 10 kg, eli yhden pussin paremmaksi edelliseen verrattuna) sinkkisulfaattia, vehnäjauhoja ja suolaa.
Kello 15 aloitettiin uusi keitos. Tällä  kertaa laskettiin tynnyriin 150  litraa vettä josta otettiin sivuun n. 30 litraa. Lisättiin 10 kg  sinkkisulfaattia. Erittäin kovilla tulilla keitettiin vesi kiehumispisteeseen.  Edellisestä oppineena tämän jälkeen poistettiin tulet kokonaan. Kylmään veteen  sotketut vehnäjauhot (12 kg) loroteltiin astiaan voimakkaasti sekoittaen. Kun  jauhot olivat kyydissä, tehtiin erittäin pienet tulet ja nostettiin lämpötila 90  asteeseen (tässä vaiheessa oli käytössä lihalämpömittari). Lämpötila pidettiin  vakiona koko kolmen tunnin keittämisen ajan ja puurosta tuli ihan hyvää. Tässä  vaiheessa lisättiin 2 kg suolaa, jolla pitäisi saavuttaa maalin parempi  säilyvyys (lähteiden mukaan viikosta kahteen). 
| Tässä vaiheessa aloitetaan pigmenttien lisääminen. Toisissa ohjeissa keittopata pidetään tulilla, toisissa otetaan pois. Nostimme keitoksen parilla harjateräksellä sivuun, koska tiesimme, että keitos alkaa helposti kuohua yli pigmenttiä lisättäessä. | 
 
 
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti