perjantai 9. elokuuta 2002

"Keittomaalilla ei voi epäonnistua" - Vaikka likeltä piti...

Koska olemme päättäneet tehdä muovittoman ja hengittävän talon, päädyimme keittomaalaukseen. Näin ollen talopaketti tilattiin ilman pohjamaalausta. Aito pellavaöljymaali (Uula tai Tikkurilan Lin Pellava) oli toinen vaihtoehto, mutta pohjamaalaus ja kahteen kertaan päällemaalaus kuulostaa työläältä. Nurkka- ja ikkunanpielilaudat tosin käsitellään Uulan sinkkivalkoisella ja pellavaöljymaalilla, jotka tulikin talotehtaalta pohjamaalattuna.

Selvittelimme keittomaalauksen saloja monista lähteistä: Panu Kailan kirjat, kirjaston muu materiaali, televisio-ohjelmat ja netistä hakukoneella löytyvä tietous. Kaikkialla kehutaan helppoutta ja halpuutta.
Koska talomme väriksi oli valittu hyvin vaalean siniharmaa, ei tieto ollutkaan ihan niin helposti saatavilla; Yleensä ohjeet käsittelevät joko puna- tai keltamultamaalausta, joka lieneekin helpompaa ja halvempaa kuin vaaleiden värien aikaansaaminen. Esim. Kailan kirjoissa vain ohimennen mainitaan, että vaaleat värit tehdään käyttämällä titaanivalkoista väripigmenttinä -- Esim. annostelun eroavaisuutta punamulta yms. maaleihin ei kerrota. Samoin jostain selvisi, että homeenestoa ei voi tehdä rautasulfaatilla vaan sinkkisulfaatilla, kun tehdään vaaleita värejä.

Vinkkinä kuulimme yhden kohteen, joka oli maalattu tavoittelemallamme värillä. Saimme maalin tekijältä tarkan ohjeen ja kävimme tarkistamassa ko. talon -- Hyvältä näytti.

Järjestimme kaksipäiväiset maalaustalkoot, jonka yhteydessä kokeiltiin myös rosvopaistin valmistusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti